Wat is glasvezel?

Glasvezel, fiber, glasvezelinternet… Het is er al jaren, maar de laatste tijd hoor je het steeds vaker. Misschien heb je geen idee wat glasvezel eigenlijk is of doet. In deze blog vertellen we je het precies!

Aan het eind van deze blog weet jij:

Snelheid van het licht

Bij een xDSL internetverbinding verplaatst het signaal zich als elektriciteit door een kabel van koper. Bij een glasvezelverbinding bestaat het signaal uit licht. 

Omdat licht veel sneller kan verplaatsen dan elektriciteit, zijn glasvezels ideaal voor razendsnel internet. 

De Fiber Crew noemt glasvezel daarom: internet met de snelheid van het licht. 

Hoe werkt glasvezelinternet?

Hoe glasvezelinternet precies werkt, is een vrij technisch verhaal. 

Het licht van een laser schijnt door de glasvezel. Die lichtstroom gaat steeds heel snel aan en uit, waardoor er een lichtsignaal ontstaat. 

Data wordt dus door middel van een uniek patroon lichtsignalen (als een soort morsecode) verzonden door de glasvezels. Hoe sneller het licht aan en uit gaat, hoe sneller de digitale data wordt verzonden.

In verbinding

Vanuit een POP-kast in de wijk (een soort elektriciteitshuisje) gaan de glasvezelkabels de grond in. Ze komen uit op verschillende locaties in de straten. 

Vanaf zo’n locatie wordt een vezel in het pand getrokken en afgemonteerd door een aannemer. Dit is het opstappunt naar het glasvezelnetwerk en wordt een FTU genoemd. 

De FTU wordt verbonden met een apparaat in het pand: de NTU. De NTU ontvangt het lichtsignaal van de FTU en stuurt het via een ethernetkabel door naar de internetrouter. Via deze weg krijg je dus glasvezelinternet!

De voordelen van glasvezel

We zetten ze even voor je op een rij: