Recordsnelheid glasvezel

Glasvezel is bijzonder indrukwekkend. Want dacht jij dat een Gigabitverbinding razendsnel was?

Lees dan maar eens over de terabyte recordsnelheden die worden gehaald!

Aan het eind van deze blog weet jij:

De nieuwe standaard

Langzaam maar zeker worden snelheden van enkele Gigabits per seconde de nieuwe standaard. Voor glasvezel is dat een makkie! 

Glasvezel maakt enorme bandbreedtes mogelijk, die je bijna eindeloos lijkt te kunnen verhogen. 

Dit daagt onderzoekers uit om te blijven experimenteren met recordsnelheden. Zowel in testomgevingen als in ‘het echte leven’.

Glasvezel-Records-visual

159 Tb/s

Het is 2017. In een testomgeving wordt voor het eerst een snelheid van 53,3 terabyte per seconde gehaald met glasvezel. Dat staat gelijk aan 53.300 Gigabit (per seconde)!!! 

Een jaar later wordt dit indrukwekkende record al verbroken. Wederom in een testomgeving weten onderzoekers een snelheid van maar liefst 159 terabyte per seconde te bereiken!

Op Duitse bodem

Allemaal leuk en aardig, die testomgevingen. Maar hoe ver rijken de mogelijkheden voor het normale leven?

In Duitsland werd in 2019 tussen de steden München en Regensburg een record over één glasvezel behaald. Dit record staat op naam van Nokia en netwerkaanbieder M-Net.

Het resultaat? Een snelheid van – houd je vast – 500 Gigabit per seconde! Daar gaat ons fiber hart héél snel van kloppen

Waar doet'ie het van?

Een glasvezel kan nú dus al wat een traditionele verbinding waarschijnlijk nooit zal kunnen. Maar hoe maakt iets duns als een vezel zoiets revolutionairs mogelijk?!

Een glasvezel is zo dun als een haar. In een kabel zitten heel veel van die vezeltjes, die allemaal een eigen verbinding mogelijk maken.

Bijzonder aan deze verbinding is de dataoverdracht. De data wordt niet via een elektrisch signaal verstuurd, maar door een lichtsignaal. 

En als er iets snel is, dan is het wel… het licht!

Glasvezel geeft ondernemers vijf grote voordelen:

  1. Enorme bandbreedte;
  2. Allerhoogste up-time;
  3. Up- en downloadsnelheid zijn gelijk;
  4. 100% voorbereid op het dataverkeer van de toekomst;
  5. En ook nog een duurzame investering

1. Bandbreedte

We verbruiken al enorme hoeveelheden data en dat wordt alleen maar meer. Bestanden worden steeds zwaarder, doordat we foto’s, video’s en audio in steeds hogere kwaliteit willen hebben. Ook zijn steeds meer apparaten aangesloten op het internet en werken we volop in de Cloud. Daarom worden verbindingen van 1 Gbit/s de nieuwe standaard. De meeste netwerken kunnen zulke snelheden niet waarmaken, maar glasvezel beschikt over een enorme bandbreedte en kan een bijna oneindige stroom van informatie tegelijkertijd verwerken. Daardoor kan je zelfs meerdere zware bestanden tegelijkertijd razendsnel versturen en downloaden!

2. Allerhoogste uptime

In tegenstelling tot het kopernetwerk is glasvezel ongevoelig voor bijvoorbeeld corrosie of blikseminslag. Daardoor biedt een glasvezelverbinding de allerhoogste uptime!

3. Up- en downloadsnelheid zijn gelijk

Bij glasvezel is de uploadsnelheid niet alleen veel hoger dan bij andere technieken, de up- en downloadsnelheid zijn ook nog eens synchroon! Up- en downloaden gaat dus even snel. Dit wordt ook wel symmetrische snelheid genoemd. Wie een glasvezelverbinding heeft, bespaart dus enorm veel tijd en kan moeiteloos multitasken!

4. 100% voorbereid op het dataverkeer van de toekomst

De komende jaren groeit ons dataverkeer explosief en toch staat de capaciteit van glasvezel niet ter discussie. Er worden continu recordsnelheden behaald (in een testomgeving behaalde men in 2018 al een snelheid van 159 terabyte per seconde!). Wat voor bedrijf je ook hebt; je komt er niet onderuit dat ook jouw dataverkeer enorm zal toenemen. Fiber is de enige betrouwbare en betaalbare keuze voor een toekomst zonder latency!

5. Duurzame investering

Glasvezel verbruikt veel minder energie dan het traditionele kopernetwerk. Ook is het een milieuvriendelijke keuze, omdat er geen (giftige) metalen in de grond worden gestopt. Daarnaast heeft het netwerk minder onderhoud nodig en gaat het wel dertig jaar mee. Kortom: fiber is de duurzaamheids-topper onder de netwerken!

Pure noodzaak

Natuurlijk zijn experts en onderzoekers nieuwsgierig naar de maximale mogelijkheden van glasvezel. 

Maar de recordsnelheden zijn ook pure noodzaak als we als mensheid de mogelijkheden van de Gigabit Society willen vergroten.

We stevenen af op een samenleving waarin steeds meer apparaten met een server zijn verbonden.

Waarin content alleen nog maar in de allerhoogste resoluties voorkomt.

En dat is pas het begin.

Stel je een tijd voor waarin Internet of Things vrijwel alles behelst. Denk bijvoorbeeld eens over de toekomst van ons verkeer, openbaar vervoer en de voedselproductie.

Hoe veilig, efficiënt en duurzaam onze samenleving kan worden, hangt voor een groot deel samen met de kracht van het internet.

 

Niets lijkt zo krachtig als glasvezel.

Daarom zeggen wij: The future is fiber!

Jouw toekomst

In welke mate jouw bedrijf afhankelijk van glasvezel blijkt te zijn, ontdek je misschien pas als het te laat is. 

Als je door een ontoereikende internetverbinding inkomsten misloopt en het nog lang duurt voor jouw bedrijfspand een dure glasvezelaansluiting krijgt.

Dan baal je dat je niet eerder actie had ondernomen… Het lezen van deze verdiepende blog is al een eerste stap!

 

Mocht jouw bedrijf nou écht geen gebruik (willen) maken van interactieve gemakken en razendsnel internet, dan hoef je je natuurlijk géén zorgen te maken. 

Maar run jij wel een modern of groot bedrijf en wil jij gegarandeerd meedoen in de Gigabit Society?

Bespreek dan de mogelijkheden en ons advies voor jouw onderneming met onze Sales Crew via sales@fibercrew.nl of 088 – 463 67 30, of vul onderstaand formulier in!

Meedoen in de Gigabit Society?

Vul onderstaand formulier in en krijg persoonlijk advies voor jouw locatie!